Çalışma hayatımızda tarih boyunca ortaya çıkan teknolojik gelişmeler ve sanayi devrimleri sonucu insanlar tarafından yapılan işlerde zamanla değişimler yaşanmıştır. Bu değişimler farklı seviyelerde basit ve ileri teknolojide makineler, montaj hatları ve otomasyonlar kullanılmaya başlanmış ve her sanayi devrimi ile iş yaşamı farklı şekilde değişime uğramıştır. Siber-fiziksel sistemlerle karakterize edilen dördüncü sanayi devrimi ile birlikte ise organizasyonlar dijital dönüşümün içinde sürdürülebilirliklerini sağlamak adına gelişmiş robotik ve yapay zekâ uygulamalarına odaklanmaktadır. Yapay zekâ dediğimiz bu uygulamalarla birlikte bilgisayar tabanlı sistemler gibi teknolojik gelişmeler geçmişten geleceğe dek sürecek olan teknolojik bir sürecin parçası olarak öne çıkmaktadır. Sürecin en çok etkilediği konular ise insan kaynağı, değişen meslekler ve beceriler gelmektedir.

Uzmanlara göre yapay zeka ve bu zekayı barındırması hedeflenen Robotik Sistemler alanında yapılan çalışmalar, evrimsel süreçte 4 milyar yıl gibi akıl almaz bir sürede evrimleşebilmiş beyin gibi organların 100 yılı bile bulmayan modern teknolojileri kullanarak taklit etmeyi ve mümkünse ötesine geçmeyi hedefliyor.

Gelecekte Yok Olacağı Tahmin Edilen Meslekler

Teknolojinin gelişmesiyle yapay zekalar da gelişiyor ve iş alanlarında daha çok kullanılmaya başlıyor. Uzmanlara göre gelişen yapay zeka teknolojisinin beraberinde muhasebecilik, finansal analist, hukuk müşaviri, üretim ve montaj işçisi, banka çalışanı, teknik yazarlık, sekreterlik, noterlik, satış danışmanlığı, emlakçılık gibi mesleklerin yok olması ön görülüyor. Ekonomistlerin ve müşteri hizmetleri çalışanlarının işlerini ise yapay zekaların üstlenmesi bekleniyor.

Gelişen Teknoloji ile Öne Çıkması Beklenen Meslekler

Gelişmiş yapay zeka teknolojisiyle birçok yeni meslek ortaya çıkmaya devam ediyor.
Uzmanlara göre önümüzdeki on yıl içerisinde öne çıkacak meslekler Siber Güvenlik Uzmanlığı, Robotik Mühendis, Yazılım ve Uygulama Geliştirici, Veri Analisti ve Veri Bilimci, Oyun Geliştirici, Blockchain Geliştiricisi, Yapay Zeka Mühendisi, Dijital Dönüşüm ve Dijital Pazarlama Uzmanlığı, IOT Uzmanı, FinTech Uzmanı, Risk Yönetim Uzmanı, Stratejik Planlama Uzmanı, Sistem Analisti, UX Designer, Genetik Uzmanlığı olarak belirtiliyor.

Dijital dönüşüm ile ortaya çıkan yapay zekâ çağında insan kaynağının gelecekteki mesleklerde gereksinim duyulacak inovasyon becerileriyle donatılması, özellikle ekonominin ve işletmelerin devamlılığı için gereklidir. Gelecekte yapay zekâ sistemlerinin ve bilgisayar tabanlı makinelerinin çalışanların iş yeri arkadaşları olmaları, çalışma ortamlarının ise insan-makine etkileşimli ortamlar olması beklenmektedir. Birçok süreçte yapay zekâ sistemlerinin yer alması beklense de özellikle yönetimsel süreçlerde “insan” temel öge olma özelliğini koruyacaktır. Bu sebeple organizasyonların dijital dönüşüm çağında varlıklarını sürdürebilmeleri ve değişim fırsatlarını yakalayabilmeleri için hem yeni ve hızla değişen koşulları doğru değerlendirmeleri, verilere dayalı farklı senaryolar geliştirmeleri hem de yapay zekâda bulunmayan ancak çalışanlarının sahip olduğu sosyal becerileri geliştirmeye odaklanmaları gerekli görülmektedir.

Değişmeyen tek şey değişimdir mottosuyla şirketler, ülkeler bilgiye, teknolojiye önem vermeli insan kaynağını enforme ederek geleceğe hazır hale getirmelidir.21. yüzyılın ortasına gelindiğinde, ivme kazanan değişim ve buna ek olarak ortalama yaşam süresinin uzaması sonucu geleneksel modeller geçerliliğini yitireceklerdir.
Bununla birlikte, teknoloji kötü birşey değildir. Hayattan ne beklediğimizi biliyorsak teknoloji istenilen şeye yardımcı olur. Ama ne beklediğimizi bilmiyorsak teknoloji bizi ele geçirir. Unutulmamalıdır ki teknolojiyi yaratan insandır. Değişime adapte olarak teknolojik gelişimleri, yapay zeka uygulamalarını yakından takip ederek ,hayatımıza entegre edersek dünyadaki değişimleri kendi lehimize işletip yaşamı kolaylaştırabiliriz.